Aromatyczny rosół

nokia6300.pl

Rosół to klasyka gatunku. Niemal każda nauka gotowania zaczyna się właśnie od rosołu.

To wykwintne danie od lat uznawane jest jako jedno z najlepszych polskich zup. Podaje się ją koniecznie do niedzielnego obiadu.

W literaturze i filmie rosół gotowało się zawsze choremu, żeby szybko nabrał sił i wrócił do zdrowia. Jak więc wykonać rosół idealny, a do tego fit? SKŁADANIKI: 3 – 4 litry wody, 2 – 3 ćwiartki z kurczaka, 2 duże marchewki, 1 duży korzeń pietruszki, ćwiartka korzenia selera, biała część pora, cebula, natka pietruszki seler oraz lubczyku, 4 liście laurowe, 6 kulek ziela angielskiego, sól i pieprz.

Umyte mięso umieszczamy w garnku z zimną wodą. Włączamy mały ogień i czekamy aż rosół się zagotuje.

Wówczas zbieramy szumy – pianę powstałą w wyniku gotowania mięsa – i wyrzucamy je. Do gotującego się na małym ogniu mięsa po godzinie dodajemy sól, pieprz, ziele angielskie oraz liście laurowe.

Dorzucamy warzywa oraz opaloną cebulę – najlepiej obraną postawić na palnik i przypalać tak długo, aż zaczną pojawiać się na niej widoczne czarne plamy. Gotujemy około 3 – 4 godziny.

Tajemnicą idealnego rosołu jest gotowanie go na bardzo małym ogniu – rosół ma być klarowny. Po ugotowaniu przecedzamy go przez sitku i podajemy z makaronem.