Co jedzą w Bawarii?

www.wymiendzinsy.pl www.kolnowarsztatymuzyczne.eu

Parzona biała kiełbasa podawana na gorąco to jedno z najpopularniejszych dań kuchni bawarskiej, która jest szczególną, bardzo charakterystyczną odmianą kuchni niemieckiej. Jednak mięsnych i mącznych potraw w tym regionie jest o wiele więcej.

Na uwagę zasługują także chociażby nerki w sosie musztardowym czy też zapiekany pasztet wątrobiany, który wypieka się w formach chlebowych. Podaje się go zazwyczaj z sałatką ziemniaczaną.

Okazuje się, że tradycyjne dania kuchni bawarskiej serwuje się zazwyczaj z dodatkiem knedli, co sprawia, że kuchnia ta jest odrobinę podobna do kuchni czeskiej. A także z kapustą, co łączy kuchnię bawarską z kuchnią polską, gdzie także jest sporo kapusty. najlepsza polska kuchnia warszawa to fantastyczne miejsce by spróbować kapusty w polskiej wersji.

Ważnym elementem niemieckiej kuchni jest oczywiście piwo. W Bawarii najpopularniejszym gatunkiem tego trunku jest piwo pszeniczne.

Najbardziej znanym rodzajem takiego piwa jest oczywiście Paulaner, którego będąc w Bawarii koniecznie trzeba skosztować, bo bez tego wizyta się absolutnie nie liczy.