Czescy i Niemieccy piwosze

derma.org.pl www.montana.com.pl http://www.ciechsol.com/produkty-solne/produkt/Sol_Peklujaca_0_35_0_45

Czesi i Niemcy to Europejczycy, którzy spożywają najwięcej piwa. W Polsce także pije się go dużo, ale to nasi sąsiedzi z zachodu i południowego zachodu wyprzedzają nas w tym o głowę. Ma to zapewne związek z tym, że tradycje piwne w tych krajach sięgają stuleci, zaś w Polsce pijało się dawniej raczej mocniejsze alkohole. Tak więc będąc w Pradze koniecznie musimy spróbować tamtejszego piwa, które serwowane jest w wielkich kuflach. Pyszny, złoty trunek smakuje tutaj tak, jak nigdzie.

Oczywiście jeszcze lepszy jest, gdy serwowane są do niego knedliki lub smażony ser albo jakieś inne danie pochodzące z kuchni czeskiej. Jeśli jesteśmy fanami dobrej kuchni i dobrego, wyjątkowego czeskiego piwa warto także wybrać się do Pilzna, które słynie z warzonego tam trunku. W Niemczech warto zaś wybrać się do Bawarii, gdzie do pysznej białej kiełbasy podawanej z preclami zaserwują nam kufel, albo i dwa, pysznego pszenicznego piwa. Ten region wyjątkowo z niego słynie. Najbardziej znanym rodzajem piwa warzonego z pszenicy jest oczywiście Paulaner.