Czy dużo w naszej kuchni potraw czeskich i niemieckich?

https://exeller.be/produkt/peapro-85s-koncentrat-bialka-grochowego/ profilaktycznie.com.pl

Okazuje się, że kuchnie krajów sąsiadujących ze sobą są bardzo podobne. Mamy tak z Niemcami i Czechami. Rosną u nas te same warzywa i owoce, więc wykorzystujemy je wszyscy w swoich potrawach.

Oczywiście są one trochę inaczej łączone, zestawiane, przyprawiane, ale znajdziemy wiele podobieństw. Przykładem mogą być choćby potrawy z kapusty, zarówno tej białej, jak i czerwonej. Okazuje się, że kapustę serwują i Czesi i Niemcy i Polacy.

Jest to bowiem dość popularne warzywo w naszym regionie, czy też rosnące w naszym klimacie. Podobnie jest z ziemniakami i cebulą, które w dużych ilościach są uprawiane we wszystkich tych trzech krajach. Jeśli chodzi o owoce to takimi najpopularniejszymi są oczywiście jabłka.

Ale także wiśnie i śliwki. Wszystkie te trzy kuchnie – czeska, niemiecka i polska opierają się także na dużych ilościach mięsa. Znajdziemy tutaj mięso bardzo różnego rodzaju oraz serwowane na wiele ciekawych sposobów: duszone, smażone, gotowane czy też parzone.