Delicja ze Wschodu

urzadzenia.jazda.net.pl

Istnieje wiele deserów, które są rozpoznawalne na całym świecie, ze względu na swój wyjątkowy smak. Jedną z takich słodkości jest Baklawa, który wywodzi się z kuchni Bliskiego Wschodu. Składa się ona z warstw ciasta półfrancuskiego, przekładanego masą orzechową, czyli słodką mieszanką orzechów włoskich lub migdałów z cukrem, bądź miodem. Baklawę wypieka się jako całość, to znaczy, że dopiero po upieczeniu i polaniu syropem karmelowym, rozdziela się ją na małe porcje, mające kształt trójkąta lub też rombu.

Na koniec smakołyk posypuje się drobnymi orzeszkami, przeważnie pistacjowymi, niesolonymi. W restauracjach, nawiązujących kuchnią i stylem do kuchni bliskowschodniej i bałkańskiej, serwuje się tę pyszność jako deser, składający się z kilku niewielkich porcji, dlatego niemal zawsze po zjedzeniu zostaje pewien niedosyt. I może w tym, między innymi tkwi, sekret popularności i ogólnego rozsmakowania na świecie. Jeżeli jednorazowo możemy skosztować tylko trochę tejże słodkości, i co więcej, nawet ta niewielka porcja nie należy do najtańszych, to istnieje duża szansa, że wielu z nas doceni i zapamięta smak delicji, jaką jest Baklawa.