Koreańskie specjały

Dosyć oryginalną, narodową potrawą koreańską jest tak zwana Kimchi. Jak przystało na prawdziwą kuchnię azjatycką, jest to posiłek kwaśny, ostry i rzecz jasna – bardzo smaczny.

Głównym składnikiem Kimchi są fermentowane, ewentualnie kiszone warzywa, takie jak: papryczka, cebula, rzodkiew, kapusta, czasem także ogórek. Razem z tymi warzywami marynuje się owoce morza.

Co ciekawe, jest to potrawa na tyle lubiana w Korei, że ludzie mogą ją jeść w ramach wszystkich posiłków – na śniadanie, obiad i kolację! Jednym z argumentów przemawiających za regularnym spożywaniem Kimchi jest fakt, że jest ona bardzo zdrowa. Potrawa jest przygotowywana od razu w większych ilościach, tak aby wystarczyła na kilka dni z rzędu.

Wszystko dlatego, że proces marynowania trwa około pięciu dni. W tym czasie spożywanie potrawy nie jest więc możliwe.

Kimchi doskonale sprawdziłoby się w Polsce jako danie wigilijne, ponieważ zaliczane jest do typowo postnych. Potrawa ta, jako że jest dosyć ostra, doskonale nadaje się jako dodatek do dań łagodnych w smaku, jak na przykład serek tofu.