Kurczakowe inspiracje

Sposobem na szybki obiad są składniki, które w ekspresowym tempie dadzą się ugotować. Okazuje się, że istnieje wiele sposobów na przygotowanie obiadu w dosłownie pięć minut.

Jedną z propozycji jest wybranie piersi z kurczaka. Filety to bardzo delikatne mięso, które szybko można podsmażyć.

Pokrojone na mniejsze porcje paski, czy kosteczki pasują idealnie do makaronu, ryżu, czy nawet samych warzyw. Forma azjatyckich, czy chińskich dań, które przygotowuje się w specjalnym woku to propozycja dla osób żyjących w pośpiechu.

Na rozgrzaną patelnie wrzucamy porcje mięsa z kurczaka doprawiamy do smaku i dusimy, aż się lekko zarumieni. W tym czasie w woku przygotowujemy mieszankę mrożonych warzyw.

Gdy kurczak będzie już gotowy dodajemy go do warzyw i jeszcze chwile zostawiamy na małym ogniu. Doprawiamy do smaku, najlepiej orientalnymi przyprawami, jednak w klasycznej wersji smakują równie wybornie.

Danie jest bardzo szybko gotowe do spożycia, można dołożyć do niego wspomniany ryż, czy makaron, ale także kasze.