Mięso, mleko i ziemniaki

www.pink-glasses.pl

Jest bardzo wiele produktów, owoców i warzyw, które występują w Europie i stały się podstawą lokalnych kuchni.

Wiele z nich się powtarza, jednak każdy z krajów a nawet regionów znalazł oryginalny i smaczny sposób na wykorzystanie tych dóbr.

Przykładem mogą być choćby ziemniaki, które spotkamy przecież i w kuchni czeskiej, niemieckiej i polskiej.

Czesi wyspecjalizowali się w robieniu z nich różnego rodzaju klusek i knedli, zaś Niemcy znani są bardziej ze swojej ziemniaczanej sałatki, którą owszem przejęli i Polacy, ale ci zaś częściej używają ziemniaków do farszu w ruskich pierogach.

Mięso wszędzie jest pewnie takie samo, bo we wszystkich tych krajach hoduje się krowy, świnie i drób, ale parzoną, białą kiełbasę zjemy tylko w Niemczech.

Zaś co do nabiału, każdy, kto spróbował czeskiego, smażonego sera wie, jak w smaczny sposób go wykorzystać.

Zboże także w tych wszystkich trzech krajach rośnie takie samo, ale lokalne pieczywo się od siebie różni, podobnie jak i lokalne piwo.