O fast foodach słów kilka

Historia barów, potocznie zwanych fast foodami, sięga w Polsce początków lat 90, kiedy to w Warszawie powstał pierwszy, pochodzący z Ameryki, McDonald. Od samego początku, aż po dzień dzisiejszy, cieszy się on wysoką popularnością, szczególnie wśród dzieci i nastolatków. Powszechnie wiadomą sprawą jest to, że produkty oferowane przez tego typu bary szybkiej obsługi, poza walorami smakowymi (choć to kwestia gustu), nie mają już żadnych innych zalet.

Składają się w głównej mierze z tłuszczu, dużych ilości soli, a także dodatków mających czynić smak tego typ dań, bardziej atrakcyjnym. Typowym przykładem mogą być frytki, hamburgery i kurczak w panierce. Ponadto, serwuje się do nich bardzo słodkie napoje.

Takie połączenie stanowi istną bombę kaloryczną, której regularne spożywanie jest doskonałą drogą do otyłości, problemów z krążeniem, chorób serca oraz wielu innych poważnych schorzeń, nazywanych ogólnie cywilizacyjnymi. Fast foody stały się popularne nie tylko ze względu na swoje walory smakowe, ale także na dostosowanie tempa ich przygotowania i spożycia do panującego współcześnie stylu życia, polegającego głównie na pośpiechu. Poza tym, znaczącym argumentem jest sam trend – „skoro wszyscy to jedzą, to ja też”, od którego obecnie coraz bardziej się odchodzi, na rzecz zdrowych, wartościowych posiłków.

I całe szczęście.