Obiad na dwa dni

www.bepieczniwpasach.pl

Czasem, kiedy już zmobilizujemy się żeby stanąć w kuchni i ugotować porządny obiad dla siebie i całej swojej rodziny to powinniśmy zrobić to na co najmniej dwa dni. Roboty wcale nie jest więcej, bo to już naprawdę nie ma znaczenia czy obierzemy kilogram ziemniaków czy dwa – zwłaszcza jeśli poprosimy kogoś z rodziny o pomoc, a gotować się będą tak samo długo.

Nie ma też większego znaczenia, jaką ilość kurczaka usmażymy na patelni. Największą zaletą jest jednak to, że nadmiar jedzenia, który przeznaczyliśmy na kolejny dzień możemy schować do lodówki i następnego dnia tylko odgrzać.

Dzięki temu mamy naprawdę bardzo szybki obiad. Jego przygotowanie zajmuje nam nie więcej niż 15 minut, z rozłożeniem talerzy, sztućców, zrobieniem czegoś do picia i przygotowaniem sałatki.

Bo jednak sałatkę do obiadu warto podać jednodniową. Warzywa wtedy są pełnowartościowe i dostarczają nam witaminy i składniki odżywcze.

A poza tym taka sałatka akurat jest po prostu smaczniejsza. Co nie zmienia faktu, że roboty mamy mniej.