Racuchy też mogą być zdrowe

www.przeglad-it.pl Sól peklowa

Utarło się, że racuchy są niezdrowe. Smażone na głębokim tłuszczu dostarczają nam mnóstwo zbędnych kalorii, które później ciężko spalić. Co jednak zrobić, kiedy na śniadanie zjadłoby się racucha, a jest się na diecie? Dietetyczne racuchy! SKŁADNIKI: dwa jaka, 4 łyżki mąki, 150 ml jogurtu naturalnego, szczypta proszku do pieczenia, jabłko, łyżeczka cukru waniliowego. Wykonanie tego dania jest banalnie proste. Do miseczki ścieramy jabłko, następnie dodajemy do niego żółtka, jogurt naturalny, mąkę i proszek do pieczenia. Całość mieszamy.

Białka ubijamy na sztywno i mieszamy z masą, która powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. W razie konieczności dodajemy mąki. Rozgrzewamy teflonową patelni i łyżką porcjujemy niewielkie racuchy. Smażymy z dwóch stron na rumiana. Po usmażeniu na suchej patelni posypujemy je cukrem pudrem lub podajemy z syropem klonowym. W sezonie letnim do racuchów można podać owoce takie jak truskawki, maliny, czereśnie czy śliwki – w zależności od preferencji.