Smakołyki z kuchni czeskiej

www.jennettemccurdy.pl

Kiedy jedziemy do Czech warto nie tylko zobaczyć Pragę i jej zabytki oraz odwiedzić miasta na Morawach, ale także spróbować tradycyjnej kuchni czeskiej, która jest niesamowicie kaloryczna, ale także bardzo smaczna.

Znajdziemy w niej wpływy kuchni krajów sąsiednich, takie Polski ale oczywiście również Austrii, Węgier czy Słowacji i Niemiec w szczególności Bawarii.

W kuchni tej jest oczywiście dużo klusek, zarówno bułczanych, ziemniaczanych, takich z mięsem i owocowych.

W ogóle dużo jest tutaj potraw z mięsem, jak choćby klasyczne czeskie danie: pieczona wieprzowina z knedlikami i duszoną kapustą.

Bardzo popularna jest w Czechach także golonka.

Niewiele jest dań wegetariańskich, ale jeśli ktoś nie je mięsa z pewnością skusi się na niezwykle smaczny, smażony ser.

Ponieważ w tej kuchni popularne jest piwo używa się go nie tylko do popijania potraw w dużych ilościach, ale i do samego gotowania, jak choćby do przygotowywania specjalności ołomunieckiej, czyli twarożków zapiekanych w cieście piwnym.