Smakowy misz-masz

www.budamet.pl projekty-budynkow.com.pl

Wśród wielu, szczególnie młodych, Polaków, można zaobserwować wyraźną tendencję oraz chęć do spożywania posiłków, nie pochodzących z kuchni rodzimej. Coraz częściej są natomiast praktykowane eksperymenty kuchenne, stanowiące połączenie różnych kuchni świata. Może to w znacznym stopniu wynikać z możliwości swobodnego podróżowania do różnych, bliskich, jak i bardzo odległych, krajów, a poprzez to, poznawania nowych smaków. Z drugiej strony, w naszym kraju osiedla się dzisiaj wielu obcokrajowców, którzy rozpowszechniają swoją kuchnię w Polsce.

W związku z tym, w większych miastach, niemalże masowo powstają restauracje chińskie, tajskie, arabskie, włoskie, a także budki i bary serwujące kebab turecki. Wielu rodaków rozsmakowuje się też w japońskim sushi, ceniąc sobie oryginalne połączenie smakowe, takich składników jak algi morskie, ryż jaśminowy, surowa ryba, sos sojowy, paląca pasta wasabi, czy też ostry i słodkawy imbir marynowany. Bardzo popularne są też dania włoskie, zwłaszcza jeśli chodzi o obiady. Dobrze znana i często spożywana jest przecież pizza, makaron z sosem pomidorowym i świeżą bazylią, a także lasagne.

Można pokusić się o stwierdzenie, że dania posiadające obcy rodowód, goszczą dziś częściej na naszych stołach, niż tradycyjne, polskie potrawy.