Spaghetti z tuńczykiem

www.gianlucamotta.com https://exeller.be/produkt/exelsoy-950m-izolat-bialka-sojowego-do-odzywek/

Składniki: opakowanie makaronu spaghetti, jedna puszka tuńczyka w oleju, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, sól i pieprz do smaku, szczypta słodkiej papryki w proszku, 20 dkg żółtego sera. Sposób przygotowania potrawy: Krok 1: Tuńczyka należy odcedzić z zalewy i wymieszać z 3 łyżkami koncentratu pomidorowego.

Tuńczyka połączonego z koncentratem poddusić na małym ogniu (około 5 minut). W razie potrzeby dolać odrobinę wody.

Krok 2: Do sosu z tuńczykiem dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, a także doprawić solą, pieprzem i słodka papryką w proszku. Dusić wszystko razem prze kolejne 5 minut.

Pamiętać o tym, by sos często mieszać, by się nie przypalił. Krok 3: Ser ścieramy na grubej tarce, wsypujemy do gorącego jeszcze sosu i mieszamy z sosem.

Zdjąć z palnika. Krok 4: W garnku zagotować około 3 litrów wody.

Wodę osolić, wlać łyżkę oliwy i ugotować makaron spaghetti. Gotować do miękkości, a następnie odcedzić.

Krok 5: Na talerzach układać kolejno: ugotowany makaron, polać gorącym sosem i posypać startym drobno na tarce żółtym serem. Uwaga: Czas przygotowania – około 30 minut.