Sposób na domowe przetwory

gres beton

Oto mamy własny ogródek, w którym uprawiamy warzywa. To nie tylko wspaniały sposób na spędzanie wolnego czasu i oszczędności w domowym budżecie. Można pójść o krok dalej i nie ograniczać się wyłącznie do konsumpcji owoców lub jarzyn świeżych. Warto poświęcić czas, aby przygotować domowe przetwory. Mają one mnóstwo zalet.

Zazwyczaj przygotowujemy je z produktów kupionych w sklepie lub na targu. Jeśli samodzielnie coś wyhodowaliśmy, to jesteśmy pewni tego, co znajdzie się w wekach. Przygotowane w trakcie lata słoiczki to fantastyczne zimowe zapasy, które będą wzbogacać nasze obiady przez szereg zimnych miesięcy. Dochowując kilku zasad możemy cieszyć się takimi przetworami nawet kilka lat, bo ich trwałość jest porównywalna z wyrobami uzyskanymi metodą przemysłową. Gotując słoiki w odpowiedniej temperaturze zabijamy drobnoustroje, a pomiędzy nakrętką a warzywami powstaje bezpieczna, sterylna strefa, w której nie rozwiną się żadne bakterie ani pleśni.

Jeżeli wszystko jest szczelne, naszym zapasom nic nie grozi.