Tradycyjna zapiekanka grecka

sól kamienna

Grecy to prawdziwi mistrzowie sztuki kulinarnej! Goszcząc w ich kraju, niemal grzechem byłoby nie spróbować ich charakterystycznych potraw, określanych mianem narodowych.

Najpopularniejszym greckim daniem, oczywiście zaraz po sałatce greckiej z fetą, jest tak zwana Musaka.

Czym dokładnie jest Musaka? Otóż, jest to rodzaj zapiekanki, którą przygotowuje się przede wszystkim z bakłażanów, pomidorów, mielonego mięsa (najlepiej chudego) oraz charakterystycznego białego sosu beszamelowego.

Często dodaje się także cebulę.

Spośród przypraw potrzebnych do przygotowania Musaki, niezbędne jest oregano, chilli, sól morska, czarny pieprz oraz cynamon.

Na Cyprze, czyli wyspie, która w starożytności była zamieszkiwana właśnie przez Greków, do przygotowania Musaki wykorzystuje się także ziemniaki.

Podobnie jest w Turcji, która przez niektórych jest uznawana za ojczyznę Musaki.

Pierwszeństwo w kwestii pochodzenia tej potrawy, ostatecznie należy jednak do Grecji.

Obecnie przygotowuje się tę potrawę na wiele sposobów, wszystko w zależności od indywidulanych upodobań smakowych.