Gulasz wołowy na pikantnie
Da Grasso
Wołowina jest bardzo dobrym mięsem dlatego polecamy je jeść np. w restauracja wołowina sezonowana warszawa. Gulasz wołowy na pikantnie jest wyśmienitą potrawą, która będzie świetną propozycją jako danie obiadowe do kaszy, ryżu lub innych dodatków, ale także bardzo dobrze będzie smakować podawany z pieczywem. Przygotowanie potrawy zajmuje około 2 godzin. Składniki niezbędne do przygotowania gulaszu: około 1/2 kg wołowiny gulaszowej, 2 cebule, 3 łyżki mąki, liść laurowy, ziele angielskie, 5 łyżek oliwy, rozmaryn, sól i pieprz do smaku. Sposób przygotowania potrawy: Krok 1: Mięso gulaszowe należy dokładnie umyć i osuszyć.
Krok 2: Wołowinę gulaszową mieszamy z mąką i podsmażamy z każdej strony na złoty kolor na łyżce rozgrzanej oliwy. Krok 3: Cebulę obrać i posiekać na drobną kostkę. Krok 4: Pod koniec smażenia mięsa dodać do niego posiekaną cebulę i smażyć razem przez kilka minut. Następnie dodać liście laurowe, ziele angielskie, rozmaryn.
Całość zalać gotującą wodą tak, by mięso było całkowicie zakryte. Mięso należy dusić pod przykryciem aż do osiągnięcia przez nie miękkości, pamiętając by co jakiś czas je przemieszać. Krok 5: Kiedy mięso będzie już miękkie, sos należy doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, zagęścić go wodą z mąką, jeśli zbyt gęsty, dolać do niego odrobinę gotującej się wody.