Makaron z kurczakiem z zielonym pesto z bazylii

Makaron z kurczakiem z zielonym pesto z bazylii

Składniki: opakowanie makaronu wstążki, jeden podwójny filet z kurczaka, 4 łyżki zielonego pesto z bazylii, 300 ml śmietany 18 %, starty parmezan, sól i pieprz do smaku. Sposób przygotowania: Krok 1: Filety z kurczaka dokładnie myjemy, czyścimy i kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na łyżce oliwy. Krok 2: Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente.

Krok 3: Do podsmażonego kurczaka dodajemy pesto oraz śmietanę. Całość podduszamy na małym ogniu. Krok 4: Do sosu dodajemy ugotowany makaron i ewentualnie, jeśli sos jest zbyt gęsty odrobinę wody.

Całość wymieszać. Krok 5: Doprawić solą i pieprzem i posypać startym parmezanem. Uwaga: Podawać na ciepło.

Przepis na pesto. Składniki: szklanka liści świeżej bazylii, 1/2 szklanki naturalnego jogurtu, 1/4 szklanki oliwy z oliwek, 1 bułka, tarty parmezan, 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu, 2 ząbki czosnku. Sposób przygotowania: Wszystkie składniki należy dokładnie zmiksować w blenderze, a następnie odstawić tak przygotowane pesto na godzinę do lodówki.

Pesto może być podawane z makaronem, a gęstszej wersji także z pieczywem.