Ryba pod pierzynką serową i pieczarkową

Ryba pod pierzynką serową i pieczarkową
www.wydawnictwopuls.pl
Miód lipowy
ekstrakt zielonej herbaty

Alternatywą dla obiadów mięsnych jest przygotowanie obiadu na bazie ryby. Ryby, zwłaszcza morskie, są nie tylko smaczne ale także zdrowe. Kupując ryby należy jednak pamiętać by wybierać te, które pochodzą z nieskażonych łowisk. Składniki niezbędne do przygotowania potrawy: 2 filety z dorsza lub miruny, 3 łyżki mąki gryczanej, średniej wielkości cebula, 4 pieczarki, 15 dkg żółtego sera, łyżka masła, oliwa z oliwek, sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania: Krok 1: Filet rybny należy dokładnie umyć, a następnie delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Filet z ryby kroimy na kawałki o długości około 4 -5 cm a następnie przyprawiamy solą i pieprzem. Krok 2: Filety rybne panierujemy w mące gryczanej a następnie smażymy na rozgrzanej oliwie na złocisty kolor. Krok 3: Pieczarki myjemy, oczyszczamy i obieramy ze skórki a następnie kroimy na cienie plasterki.

Krok 4: Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Krok 5: Cebulę i pieczarki podsmażamy na łyżce masła. Krok 6: Żaroodporne naczynie natłuszczamy, a następnie układamy w nim kolejno warstwy ryby, potem pieczarek i cebuli, a na samej górze starty na tarce żółty ser. Całość zapiekamy przez 15 – 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 0C.